Autoelektrika

Autoelektričar - Auto Ćendo

Autoelektrika je naša primarna delatnost i osnova našeg poslovanja, autoelektrikom se bavimo još od 2002. godine i od tada nadogradjujemo i proširujemo naša znanja i iskustva, u našem timu se nalazi 5 stručnjaka iz oblasti autoelektrike koji su spremni da reše bezmalo bilo koji problem u vezi autoelektrike. Neke od stvari koje radimo su alternatori, alnaseri, akumulatori, električne instalacije u autu, nadogradjivanja vašeg automobila dodavanjem alarma, senzora, multimedija, dijagnostika, kodiranje, u suštini sve što ima veze s autoelektrikom u automobilu.

Alternatori

Alternator se koristi u automobilima za punjenje akumulatora i napajanje električnog sistema vozila kada je motor u radu. Alternator je izuzetno bitan element u svakom vozilu, a fizički se nalazi u neposrednoj blizini motora. Radi po istom principu kao njegov prethodnik – dinamo, samo što je princip rada alternatora malo složeniji i unapređeniji, s obzirom na to da proizvodi veliku količinu struje.

Problem sa alternatorom je nešto što ne bi trebalo da previše iznenadi vozače, jer je to deo koji obavlja veoma delikatan posao u automobilu, pa nije ni čudo što dolazi do poteškoća u radu i kvarova. Zato je važno da prilikom zamene alternatora uvek nabavite pouzdan deo koji će moći na pravi način da obavlja svoj posao.

Anlaseri

Anlaser ili alnaser kako ga mnogi nazivaju jeste veoma važan deo u automobilu koji obavlja i te kako značaju ulogu za rad samog motora, pa samim tim i automobila. Na početku odmah da razjasnimo dilemu oko njegovog imena – mnogi se pitaju da li je anlaser ili alnaser i vrlo često dolazi do mešanja ta dva pojma, međutim jedino ispravno jeste da se piše i izgovara anlaser. Reč potiče od nemačkog anlasser što znači pokretač (elektromotorni pokretač).

Anlaser, ili kako se još naziva elektropokretač / elektrostarter, predstavlja mali elektromotor koji je namenjen za pokretanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem (benzinskih ili dizel motora). U automobilima anlaser daje snagu koja pomaže prilikom paljenja motora, a ugrađen je pored zamajca na bloku motora.